ESCOLA DE COPONS

"La ment creativa és un do sagrat i la ment racional un servent fidel. Per això resulta molt curiós que hàgim creat una societat que, oblidant el do, hagi acabat honorant al servent" Albert Einstein

EXPERIMENTS AMB LA LLUM

La classe dels grans hem treballat un projecte sobre els EFECTES ESPECIALS.
Dins del projecte vam anar a parar a la LLUM perquè molts d’aquests efectes es fan amb la llum. L’hem estudiada per conèixer què és.
Un dia vam anar a la sala de la presó, que era, en aquells moments, l’únic espai de l’escola que es podia enfosquir per fer experiments. (Els experiments que vam fer més endavant ja els vam poder fer a la nostra classe perquè l’AMPA ens va posar unes cortines que enfosqueixen).
Aquell dia cadascú va portar un mirall, el Pau Orpí va portar un lot potent i de llum concentrada i el Jordi un prisma de vidre.
Primer, amb el lot vam enfocar el prisma de vidre, la llum que enviava el lot va travessar el prisma i va descompondre la llum blanca, llavors van sortir els colors de l’arc de Sant Martí. Els colors de l’arc de Sant Martí són els colors de l’espectre visible. L’espectre visible són els colors que el nostre ull pot veure.

IMG_0025

Després d’això vam fer un altre experiment: amb el lot vam enfocar el mirall i la llum es va reflexar , després aquella llum que s’havia reflexat, com que viatja amb línia recta la vam enviar a un altre mirall perquè es tornés a reflexar, i així aconseguir reflexar la llum fins a quatre miralls.
Les conclusions que vam treure van ser:
– Que la llum viatja en línia recta.
– Dintre la llum blanca hi ha tots els colors de l’espectre visible.

ELS NOSTRES EXPERIMENTS SOBRE LA LLUM
A la classe vam fer tres grups per fer experiments. Ens vam barrejar de manera que en cada grup hi havia nens de diferents cursos.
Cada grup tenia l’encàrrec de fer dos experiments. El Jordi ens va deixar triar diferents experiments i ens vam haver d’espavilar sols: portar material de casa per fer els experiments, muntar-los, provar-los i al cap de cinc dies els vàrem demostrar i explicar als companys.
Un cop cada grup va demostrar els seus experiments als companys, cada nen va triar el que li va agradar més i en una fitxa el va dibuixar, després va explicar com l’havien fet i va explicar les conclusions que havien tret d’aquell experiment.
Les coses que vam aprendre fent els experiments van ser:
– Que quan la llum canvia de medi canvia de direcció (refracció).
– Que la llum blanca està feta dels colors de l’espectre visible (els colors de l’arc de Sant Martí).
– Que la llum es reflexa quan troba una superfície plana.
– Que la llum pot enganyar-nos i fer-nos veure coses que no hi són (efectes òptics).
– Que l’espectre visible canvia d’intensitat i de to si la llum és natural o artificial.
– Que la llum viatja en forma d’ones i en línia recta.

Per acabar el tema de la llum ens vam construir un calidoscopi!!!
ARES, MARTINA, CESC, ARNAU, AINARA, BIEL, LLUC, PAU G. I PAU O.IMG_0041 (2)

 

Següent Publicar

Anterior Publicar

Deixar una resposta

© 2024 ESCOLA DE COPONS

Autor Anders Norén