ESCOLA DE COPONS

"La ment creativa és un do sagrat i la ment racional un servent fidel. Per això resulta molt curiós que hàgim creat una societat que, oblidant el do, hagi acabat honorant al servent" Albert Einstein

Maqueta de Copons

L’ajuntament de Copons aquest any està començant a elaborar el POUM i ens va demanar als nens de l’escola si hi volíem participar. Si volíem donar la nostra opinió de com havia de ser el poble.
Vam fer uns “Power Points” que parlaven del que volíem conservar i del que volíem arreglar. El Jordi també ens va proposar de fer una maqueta de Copons, que consistia en representar un mapa de corbes de nivell en una maqueta en tres dimensions.
Primer de tot vam encarregar unes fulloles al fuster del poble, que havien de mesurar 25×25 cm.
Després vam imprimir mapes de corbes de nivell de Copons, que els vam treure de l’Institut Cartogràfic de Catalunya, i amb paper de carbó vam anar calcant una corba de nivell sobre cada fullola i les vam serrar i llimar amb paper de vidre.
Quan les vam haver serrat les vam enganxar per l’ordre que tocava amb cola especial per fusta i les vam deixar assecar tot un dia amb aguantant-ho amb quatre serjants, i quan va estar sec ho vam pintar.
També vam pintar uns cordills de colors: taronja per fer les carreteres, vermell per fer els camins i blau per fer els rius.
Mirant el mapa vam enganxar els cordills a on tocava i amb un cúter vam tallar uns taps de suro per fer les cases, que també les vam pintar de negre i les vam enganxar, per veure on hi havia el poble.
Amb pintura vam pintar els horts, el camp de futbol, la piscina i el poli.
Ho vam envernissar perquè no s’embrutés.
Vam aprendre que entre una corba i una altra són 5m a la realitat, ja que vam fer el càlcul de l’escala 1:5.000. També van veure com les rieres passen pels llocs més baixos i com erosionen el territori. I sobretot com passar d’una superfície a volum.
Un dels mapes dels que havíem imprimit el vam calcar en un foli de mida DIN-A3 i el vam resseguir amb un retolador permanent de punta fina. Després vam pintar els camins, les carreteres, etc. Dels mateixos colors que al mapa i al foli on hi havia el mapa dibuixat hi vam enganxar unes lletres de goma eva que hi deien “COPONS”.
Amb una fullola més gran que vam pintar de color groc hi vam enganxar la maqueta i el foli del dibuix del mapa amb les lletres de “Copons” i ho hem exposat a l’entrada de l’escola perquè ho pugui veure tothom.
Aquest treball l’hem fet els alumnes de l’escola des de tercer fins a sisè.

MARTINA MUÑOZ MERCADAL

Següent Publicar

Anterior Publicar

Deixar una resposta

© 2024 ESCOLA DE COPONS

Autor Anders Norén